Hakkımızda

Fakültemiz bünyesinde kurulan Uluslararası İlişkiler Bölümü, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında, küresel ve bölgesel düzeyde siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeleri, devletlerin, örgütlerin ve diğer güçlerin birbirleriyle olan ilişkilerini, uluslararası işbirliğinin ve çatışmaların kaynaklarını inceleyen Uluslararası İlişkiler Lisans Programı ile öğretime başlamıştır. Bölümün Uluslararası Siyaset, Siyasi Tarih ve Devletler Hukuku olmak üzere üç Anabilim Dalı mevcuttur.

Öğrencilerimiz ayrıca İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye ve Ekonomi Bölümlerinden de ders seçebilme imkanına sahiptir. Eğitim dili Türkçedir. Ayrıca Uluslararası İlişkiler Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları ve Doktora Programı bulunmaktadır.

Günümüzde hızla değişmekte olan uluslararası ilişkilerin dinamiklerini anlayabilmek, yorumlayabilmek ve ileriye dönük öngörülerde bulunabilmek için, akademik olarak yeterli donanıma sahip insan gücüne gereksinim vardır. Türkiye’nin kritik stratejik konumunun ülke yararına değerlendirilmesi ve uluslararası ilişkilerde bölgesel bir güç olma iddiasının korunabilmesi, Uluslararası İlişkiler alanındaki insan kaynaklarının daha da geliştirilmesi ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle, son yıllarda Uluslararası İlişkiler bilim dalına giderek artan bir ilgi gösterilmektedir. Programımız, Türkiye’nin bu alanda henüz yeterli olmayan insan gücüne kavuşabilmesi için öğrenci yetiştirmek amacına yönelik olarak açılmıştır.

 

Bölüm Çıktıları

  1. Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü kaynaklar ile desteklenen kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  2. Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili temel kavramsal ve kuramsal bilgileri edinir ve temel kuramlar arasında ilişki kurar; bu bilgiler ile sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
  3. Uluslararası İlişkiler alanındaki çeşitli kaynakları araştırarak bu alan ile ilgili özgün bilgi kaynaklarını analiz eder, yorumlar, tartışır, değerlendirme yapar ve sonuç çıkarır.
  4. Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerilerle ileri düzeydeki çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
  5. Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili karşılaşılan bir sorunu çözmek için gerek ekip içinde gerekse bireysel olarak bağımsız bir şekilde sorumluluk alabilir.
  6. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinliklerde karar alma, kararları uygulama ve yönetebilme yeteneği gelişir.
  7. Uluslararası İlişkiler alanına ilişkin işleyiş kurallarına dair temel bilgileri aktarır ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme yapabilir.
  8. Gerek alanı ile ilgili konularda gerekse özel yaşamında değişime, yeniliğe ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilir.
  9. Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir; veri analizi yapabilir ve çözüm önerileri yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir.
  10. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilir.
  11. Uluslararası İlişkiler alanına dahil alt dallar ve diğer sosyal bilim alanları ile ilişki kurarak disiplinler arası yorum üretir, analiz yapar ve bu becerileri geliştirir.
Eklenme tarihi :12.10.2022 11:17:12
Son güncelleme : 21.02.2024 14:59:41